Savjeti i smjernice za skladištenje mlijeka

04.11.2024 Vreme čitanja: 4 min
Blog

Svako putovanje dojenja je posebno i ispunjeno ljubavlju. Za vas, to može uključivati povremeno izmlazanje dok druge mame biraju da isključivo izmlazaju majčino mlijeko non-stop. Sve je to dojenje! Bez obzira koliko često izmlazate mlijeko, uvijek želite da se pobrinete da se sa vašim tečnim zlatom rukuje pažljivo i da se pravilno skladišti. Praćenje odgovarajućih smjernica za skladištenje mleka garantuje da će vaše majčino mlijeko nastaviti da podržava zdravlje, rast i razvoj vaše bebe.

U nastavku pročitajte često postavljana pitanja, savjete i smjernice o čuvanju majčinog mlijeka.


Koliko dugo je majčino mlijeko zaista dobro? Majčino mlijeko je optimalno 4 sata na sobnoj temperaturi, 4 dana u frižideru i 4-6 mjeseci u zamrzivaču. Ako ćete zamrznuti majčino mlijeko, najbolje je da ga odmah zamrznete. Rashlađeno majčino mleijko može da se zamrzne u roku od 4 dana nakon cijeđenja.

Držite majčino mlijeko hladnim kada frižider nije dostupan. Prevozite rashlađeno/zamrznuto mlijeko stavljanjem majčinog mlijeka u izolovanu vrećicu ili hladnjak sa zamrznutim hladnim pakovanjem. Mlijeko treba da bude u frižideru ili zamrznuto u roku od 24 sata.

Blog


Majčino mlijeko se treba čuvati u čistim kontejnerima za hranu kao što su staklo ili silikon bez BPA, kao i vrećice za skladištenje mlijeka za jednokratnu upotrebu. Nikada nemojte koristiti obične kesice za jednokratnu upotrebu ili plastične umetke napravljene za hranjenje na bočicu jer smrzavanje može dovesti do curenja i kvara.

Održavajte svoje mlijeko čistim, bezbjednim i uvijek spremnim za upotrebu sa Spectra kesicama sa konektorom koje vam omogućavaju da izmlazate, skladištite i hranite sve iz iste kesice. Spectra kesice su inovativno rješenje za skladištenje koje takođe ima senzor temperature kako bi se osiguralo da je majčino mlijeko tačna temperatura za hranjenje.

Svježe ili smrznuto? Šta je najbolje?
Svo majčino mlijeko je najbolje! Svježe majčino mlijeko sadrži najveću koncentraciju antiinfektivnih svojstava, na redu je rashlađeno mlijeko, a zatim smrznuto mlijeko. Dajte svojoj bebi svježe izdojeno mlijeko kad god je dostupno. Može se kombinovati svježe, smrznuto i rashlađeno mlijeko. Najbolje je miješati majčino mlijeko na istoj temperaturi da bi imunološka svojstva ostala netaknuta.

Majčino mlijeko nikada ne treba grijati u mikrotalasnoj pećnici jer se može neravnomjerno zagrijati i povrijediti bebu. Pored toga, mikrotalasna pećnica može uništiti vrijedne bioaktivne komponente koje se nalaze samo u ljudskom mlijeku. Za očuvanje kvaliteta najbolje je nježno odmrzavanje majčinog mlijeka. Odmrzavanje se može obaviti u frižideru preko noći ili staviti u posudu sa toplom vodom.

Stručni savjeti
✔ Ne zaboravite da započnete svaku sesiju izmlazanja pranjem ruku 20 sekundi.
✔ Ako koristite kesice za odlaganje mlijeka, istisnite vazduh sa vrha prije nego što ih dobro zatvorite.
✔ Zamrznite kesice sa mlijekom kako biste uštedili prostor.
✔ Kada se smrznuto majčino mlijeko odmrzne, dobro je da se upotrijebi u roku od 24 sata i ne treba ga ponovo zamrzavati.
✔ Koristite preostalo majčino mlijeko od hranjenja u roku od 2 sata nakon završetka.
✔ Prvo zagrijte majčino mlijeko, a zatim lagano protresite. Ova tehnika će miješati masnoću koja se možda odvojila.
✔ Zdravim bebama se majčino mlijeko može davati hladno, toplo ili sobne temperature.

Poslednje sa bloga